Angielska herbata to styl życia!

Styl życia!
Tea Time najlepiej przetłumaczyć na język polski jako podwieczorek lub wczesną kolację. Pomimo, że zwyczaj ten określany jest jako five o’clock, Brytyjczycy zasiadają do herbaty i kanapek czy ciasta dopiero ok. 18, gdyż w takich godzinach docierają do domu po zakończonej pracy.

Co mówią statystyki? Brytyjczycy są zdecydowanie herbacianym narodem. Każdego dnia Brytyjczycy wypijają ok. 166 milionów filiżanek herbaty, co daje wynik ok. 2 kg herbaty rocznie na jednego obywatela Wysp. Warto wspomnieć, że rytuał picia herbaty daleki jest współcześnie od scen przedstawianych w książkach Jane Austen – herbatę pije się rano, w biegu, przed pracą. Dopiero w godzinach popołudniowych możliwe jest zrelaksowanie się przy filiżance esencjonalnego napoju. Czy różni się od herbaty znanej na polskich stołach? Zdecydowanie tak!

Herbatę z mlekiem, proszę!
Polacy przywykli do picia herbaty z torebek ekspresowych lub też herbaty liściastej czy granulowanej. Dla nas herbata ma być mocna, najczęściej słodzona, nierzadko z dodatkiem cytryny czy soku malinowego. W Wielkiej Brytanii najpopularniejsza jest czarna, mocna herbata z dodatkiem mleka. Ten rodzaj napoju posiada swoją długą historię!

W dawnych czasach Wielka Brytania musiała płacić duże kwoty Chinom za możliwość sprowadzania herbaty na Wyspy. Zamożny, azjatycki kraj nie miał żadnego zapotrzebowania na dobra z Wielkiej Brytanii, ostatecznie jednak pozwolił na płacenie w srebrze. Ta sytuacja wymusiła podniesienie cen herbaty w Wielkiej Brytanii, gdzie sprzedawano ją na gramy. Mniej zamożni Brytyjczycy znaleźli rozwiązanie – do herbaty dolewano ok. 1/5 objętości filiżanki mleka, które w tamtych czasach było tanie. Im bardziej zamożny obywatel Wysp, tym mniej mleka znajdowało się w filiżankach jego herbaty podawanej gościom. Prawdziwi bogacze podawali czystą, czarną herbatę. Dopiero sprowadzenie sadzonek herbaty do Indii i poznanie tamtejszych odmian herbaty dało Wielkiej Brytanii możliwość odcięcia się od drogich dostaw pochodzących z Chin. Od tego momentu Wielka Brytania sprawiła,że herbata stała się jednym z najważniejszych przedmiotów w światowym biznesie.

Parzenie herbaty
Według tradycyjnych przepisów herbata powinna być parzona w porcelanowym imbryku. Najważniejsze jest wsypanie do imbryka 6 łyżek pokruszonej herbaty – taka ilość pozwoli na stworzenie z litra wody esencjonalnego naparu, dzięki któremu będziemy mieli szansę poczuć wyjątkowy klimat five o’clock.