Brytyjskie przysmaki – poznaj brytyjską kuchnię!

O kuchni Anglików powstało już wiele dowcipów. I nie wynika to ze złej woli ich autorów, a jedynie z nietypowych upodobań kulinarnych Wyspiarzy. Warto dodać, że kuchnia Brytyjska jest fuzją kuchni walijskiej, szkockiej oraz irlandzkiej – wszystkie one wniosły coś nowego na stoły w Wielkiej Brytanii.

Czego warto spróbować?

Bez wątpienia najbardziej znanym i rozpowszechnionym brytyjskim daniem jest… fish and chips! Ryba podawana z frytkami nie jest traktowana jednak jako wykwintne danie. Przede wszystkim to szybki posiłek, pozwalający zapełnić żołądek. Wielu Polaków porównuje go wręcz do dania typu fast food!

Śniadanie na ciepło

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że śniadanie na ciepło zawdzięczamy właśnie Brytyjczykom! To oni wprowadzili słynne angielskie śniadania, składające się z jajek na bekonie, tostów, pomidorów z grilla, kaszanki oraz kiełbasek. Nierzadko do tego zestawu dodaje się także frytki! Nie jest tajemnicą, że tego rodzaju przysmaki są smażone na głębokim oleju, nie są lekkostrawne i budzą przerażenie u standardowego Europejczyka. Na szczęście zawsze istnieją również tosty z dżemem lub masłem orzechowym i kawą!
Mówiąc o śniadaniach nie sposób nie wspomnieć o
Black pudding . Dla Polaka nazwa ta może skojarzyć się z egzotycznym deserem, podobnym do budynku. Nic bardziej mylnego! Black pudding to kiszka nadziewana mięsem i krwią, zapiekana i smażona.


Jagnięcina, wołowina…

Brytyjczycy uwielbiają pieczone i smażone mięsa, gulasze, kociołki mięsne. Wysoka jakość mięsa oraz jego popularność sprawiają, że steki oraz pieczenie serwowane są w domach, pubach oraz wykwintnych restauracjach.
Z czym podawane są mięsa? Przede wszystkim z lokalnymi warzywami: ugotowanymi ziemniakami, zapiekanymi marchewkami, kalafiorem, burakami. Wśród największych przysmaków warto wymienić:
cornish pasty, Lancashire hotpot, pork pie oraz sunday roast.

Nie sposób nie wspomnieć także o owsie, który szczególnie w Szkocji uprawiany jest na wielką skalę. Tam również pożywna i ciepła owsianka jest najpopularniejsza. Owsiane płatki wykorzystywane są w daniach głównych oraz deserach!


Ta cudowna herbata…!

Zamiłowanie Brytyjczyków do herbaty sięga wielu wieków wstecz. Herbatę na Wyspach upowszechniła portugalska księżniczka Katarzyna, jednak prawdziwym hitem ten czarny napój stał się podczas hegemonii Anglii w Indiach, skąd statki East India Company przywoziły właśnie wielkie ilości herbaty. Współcześnie tradycja picia herbaty nadal jest żywa – przede wszystkim daje okazję do relaksu, spotkania w gronie znajomych i odpoczynku. W Wielkiej Brytanii znajdziemy setki rodzajów herbat w tym tę najbardziej lubianą: Earl Grey.