Styl życia!
Tea Time najlepiej przetłumaczyć na język polski jako podwieczorek lub wczesną kolację. Pomimo, że zwyczaj ten określany jest jako five o’clock, Brytyjczycy zasiadają do herbaty i kanapek czy ciasta dopiero ok. 18, gdyż w takich godzinach docierają do domu po zakończonej pracy.
Co mówią statystyki? Brytyjczycy są zdecydowanie herbacianym narodem. Każdego dnia Brytyjczycy wypijają ok. 166 milionów filiżanek herbaty, co daje wynik ok. 2 kg herbaty rocznie na jednego obywatela Wysp. Warto wspomnieć, że rytuał picia herbaty daleki jest współcześnie od scen przedstawianych w książkach Jane Austen – herbatę pije się rano, w biegu, przed pracą. Dopiero w godzinach popołudniowych możliwe jest zrelaksowanie się przy filiżance esencjonalnego napoju. Czy różni się od herbaty znanej na polskich stołach? Zdecydowanie tak!
Herbatę z mlekiem, proszę!
Polacy przywykli do picia herbaty z torebek ekspresowych lub też herbaty liściastej czy granulowanej. Dla nas herbata ma być mocna, najczęściej słodzona, nierzadko z dodatkiem cytryny czy soku malinowego. W Wielkiej Brytanii najpopularniejsza jest czarna, mocna herbata z dodatkiem mleka. Ten rodzaj napoju posiada swoją długą historię!
W dawnych czasach Wielka Brytania musiała płacić duże kwoty Chinom za możliwość sprowadzania herbaty na Wyspy. Zamożny, azjatycki kraj nie miał żadnego zapotrzebowania na dobra z Wielkiej Brytanii, ostatecznie jednak pozwolił na płacenie w srebrze. Ta sytuacja wymusiła podniesienie cen herbaty w Wielkiej Brytanii, gdzie sprzedawano ją na gramy. Mniej zamożni Brytyjczycy znaleźli rozwiązanie – do herbaty dolewano ok. 1/5 objętości filiżanki mleka, które w tamtych czasach było tanie. Im bardziej zamożny obywatel Wysp, tym mniej mleka znajdowało się w filiżankach jego herbaty podawanej gościom. Prawdziwi bogacze podawali czystą, czarną herbatę. Dopiero sprowadzenie sadzonek herbaty do Indii i poznanie tamtejszych odmian herbaty dało Wielkiej Brytanii możliwość odcięcia się od drogich dostaw pochodzących z Chin. Od tego momentu Wielka Brytania sprawiła,że herbata stała się jednym z najważniejszych przedmiotów w światowym biznesie.
Parzenie herbaty
Według tradycyjnych przepisów herbata powinna być parzona w porcelanowym imbryku. Najważniejsze jest wsypanie do imbryka 6 łyżek pokruszonej herbaty – taka ilość pozwoli na stworzenie z litra wody esencjonalnego naparu, dzięki któremu będziemy mieli szansę poczuć wyjątkowy klimat five o’clock.