Wiele osób jest zdania, że kuchnia brytyjska pozbawiona jest smacznych słodkości, pełna jest za to potraw gotowanych, smażonych, z miękkimi warzywami oraz furą mięsa. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że Brytyjczycy posiadają wspaniałe dania na słodko, które z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Jakich słodkości skosztować przebywając na Wyspach Brytyjskich?
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o scones – jest to danie pyszne i jednocześnie proste. Scones składa się okrągłej lub trójkątnej bułeczki przepołowionej na pół. Na jej wierzchu umieszcza się słodki dżem oraz cotted cream – produkt przypominający nasza słodką śmietankę. W różnych miejscach w kraju trwają zażarte dyskusje, który z tych składników powinien znajdować się na dole: dżem czy śmietanka. Pewne jest jednak to, że bez względu na konfigurację składników całość smakuje bosko, szczególnie w połączeniu z tradycyjną herbatą earl grey.
Na słodko i słono!
Kolejnym ciekawym daniem jest crumpets, będąca połączeniem słodkich pancakes (czyli słodkich naleśników) oraz muffinów. Te niewielkie drożdżowe bułeczki można podawać na dwa sposoby – najczęściej serwowane są one z delikatnym masłem, który rozpływa się na powierzchni placuszka. Miłośnicy dania lubią także łączyć je ze słodkimi dodatkami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby crumpets zadowoliły też podniebienia smakoszy preferujących bardziej wytrawne dania.
W słodkim syropie
Wartym odnotowania jest danie o nazwie sponge pudding. Przyjmuje ono formę polskich bab pieczonych na świeca Wielkanocne, jednak jest znacznie cięższe, bardziej mokre i… rozpływa się w ustach! Wszystko za sprawą dużych ilości dżemu lub syropu, które w momencie odwrócenia babki spływają do jej wnętrza i wsiąkając w ciasto biszkoptowe.
Na świątecznym stole
Pisząc o słodkościach Wielkiej Brytanii nie sposób nie wspomnieć o przysmaku, który jako rarytas ląduje na Bożonarodzeniowym stole. Jest to christmas pudding – ciężkie ciasto wykonane z suszonych owoców, tłuszczu oraz niewielkiej ilości mąki. Podobno życzenia wypowiedziane podczas rodzinnego przygotowywania tego dania mają największe szanse na spełnienie. Co dziwi to również trwałość tego produktu – okazuje się, że wiele rodzin świąteczny pudding przechowuje… do Wielkanocy.
Kolejnym deserem świątecznym jest Dundee cake zwane też whisky cake. Jest to lekkie jak chmurka biszkoptowe ciasto, nasączone jednak zdradliwą whisky. Całość uzupełniona jest wieloma słodkimi, suszonymi owocami i tak samo jak christmas pudding – może ono stać na stole bardzo długo.
Angielskim przysmakiem są również mince pies czyli niewielkie ciasteczka tworzone z ciasta kruchego lub ptysiego. Aby dodać im słodyczy nadziewa się je suszonymi owocami, gałką muszkatołową, cynamonem. Wewnątrz znajdziemy też alkohol – najczęściej brandy lub rum.