Powiedzieć, że kuchnia brytyjska bywa zaskakująca to jakby niczego nie powiedzieć. Mieszkańcy kontynentu przy pierwszych wizytach na Wyspach odczuwają jednocześnie strach i zaciekawienie – wszystko za sprawą tego, co ląduje na ich talerzach!
Wiele osób jest zdania, że brytyjska kuchnia jest nieciekawa i niesmaczna. Nie zgodzi się z tym żaden Anglik ani tym bardziej wielbiciel dobrego jedzenia. O ile bowiem kuchnia brytyjska jest zaskakująca, o tyle każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Jakie potrawy (inne niż Brytyjskie słodkości) z pewnością mogą nas zaskoczyć podczas wizyty u brytyjskich znajomych czy w brytyjskiej restauracji?
Haggis
Haggis to jeden z najbardziej znanych produktów pochodzących ze Szkocji. Dawniej uważany był za danie wiejskie, cechujące biedniejsze regiony regionu. Obecnie haggis zdobywa uznanie największych smakoszy i podawany jest w najlepszych restauracjach. Haggis to nic innego jak danie przyrządzane z owczych podrobów, mąki owsianej, cebuli, ziół, przypraw, tłuszczu, kaszy. Całość duszona jest w owczych żołądkach. Danie to uznawane jest za niezwykle sycące – z pewnością nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Marmite
Marmite jest chyba jednym z najbardziej znanych „specjałów” kuchni brytyjskiej. Zwykło mawiać się, że pastę tę albo można pokochać, albo znienawidzić już od pierwszego kęsa. Na pierwszy rzut oka pasta Marmite przypomina krem czekoladowy. Zaskoczeni jednak będą ci, którzy ochoczo zabiorą się do konsumowania. Marmite to pasta tworzona z wyciągu drożdżowego, o charakterystycznym, słonym smaku. Anglicy zajadają się pastą, którą smarują po prostu kanapki. Marmite nierzadko porównywana jest również do australijskiej pasty o podobnym smaku – Vegemite.
Stargazy Pie
To przysmak kornwalijskiej kuchni i prawdziwa duma każdej gospodyni z tamtego regionu. Stargazy pie to nic innego jak ciasto z którego wystają… rybie głowy. Ten dziwaczny przysmak może okazać się prawdziwym zaskoczeniem dla polskiego gościa. Szczególnie kiedy zda sobie sprawę, że jest obserwowany przez własny deser…
Jajko po szkocku
W pubach czy pijalniach piwa najczęstszymi przekąskami są chipsy, solone paluszki, krążki cebulowe. Szkoci poszli jednak o kilka kroków dalej. W szkockich pubach bardzo często zamawiane jest tak zwane jajko po szkocku – ugotowane na twardo, smażone w głębokim tłuszczu i otoczone mięsem mielonym , podawane na zimno.
Brytyjskie śniadania
Wyspiarskie śniadania obrosły prawdziwą legendą, gdyż to, co ląduje na porannych talerzach Brytyjczyków statystycznego Europejczyka z kontynentu mogłoby doprowadzić do zawału. Na talerzu mamy do wyboru: mocno wysmażony boczek, kiełbaski, fasolkę na ciepło, jaja sadzone, tosty.
Oczywiście kuchnia Brytyjska to o wiele więcej niż wspomnianych kilka dań, a liczne Brytyjskie przysmaki są z całą pewnością warte skosztowania.